jueves, 29 de diciembre de 2016

QUE SÓN LES GOMINOLES?

Hola navegants de la ciència!

Resultado de imagen de gominolasAvui porto una noticia que probablement us faci una mica d'angúnia tornar a probar les gominoles.
Sabeu de que estan fetes les gominoles? Doncs jo us ho esxpliacré. 

Tots som conscients que han de ser creades al laboratori, ja que la textura que tenen no sembla recordar-nos a cap aliment conegut, o potser sí? Les gominoles estan fetes amb gelatina incolora i sense gust, és més tard quan se li afegeix colorants i substàncies saboritzants. Fins aquí tot correcte, la gelatina és un aliment comú que diuen que es molt bo per que no conté material grasa i té una gran dosi de proteïnes. Aixó es deu a que la gelatina està s'obté d'animals!

Exacte, la primera matèria de gominoles és fruit de bullir per temps perllongat la pell, cartílags i ossos de diferents animals. Aquests materials s'obtenen de les plantes càrnies que no li troben cap ús comercial a aquestes parts dels animals. Pràcticament s'obté de tots els animals com el porc, la vaca i el cavall.  El procés pot allargar-se durant diverses setmanes. Cada tipus de llaminadura conté de forma concreta uns ingredients que la diferencien de les altres, com poden ser la cera d'abella o l'oli vegetal.

Per complementar-ho he trobat una altra font on hi ha un video que retrosedeix desde el moment qué algú es menja una gominolia fins el moment de la seva creació. Que potser no sereu capaços d'acavar de veure'l. 

VIDEO - http://es.gizmodo.com/sabes-de-que-se-hacen-las-gominolas-este-video-lo-exp-1786188872

Així que ja ho sabeu , ara quan us ofcereixin una gominola pensa en la seva creació i penseu si en voleu o no.

FONTS

Continueu navegant per aquest mar de ciència.

domingo, 27 de noviembre de 2016

El primer volcà blau

Kawah Ijen es un dels volcans més increibles del món. Segur que us preguntareu que té d'especial que no tinguin els altres. Doncs que la lava que expulsa és de color blau. A simple vista es com un color blau electric brillant, com si sigues d'un altre planeta. Això és una cosa ben inusual per a un volcà. 


volcan-lava-azul
Aquest resplandor blau es degut a la combustió de gasos sulfúrics que entren en contacte amb l'aire a temperatura superioi als 360º.


En realitat la lava d'aquest volca és del mateix color que un altre volcà, el que el fa ser blau és la quantitat de gasos sulfúrics a una gran presió i a una temperatura extremadament alta, a vegades de 600º. Així que una vegada que el sofre s'exposa al oxigen present en l'aire, aquests s'encén fàcilment i es veu el color blau de la lava. 


El fortograf Oliver Grunwald diu que hi ha molt sofre i avegades flueix per la superficie de la lava de tal forma fa que sembli com si la lava fos realment blava. Aquest efecte nomès es visible a la nit ja que al de dia es igual que un altre volà qualsevol. 

blue_flame_kawah_ijen_volcano_4En aquesta zona hi ha miners que treballen en l'extracció de les roques sulfúriques, que s'utilitzen a l'indusdtria alimentaria y química. Fins hi tot hi ha miners que treballen dia i nit per poder cobrar més, i alguns d'ells són nens que s'encarregen de les seves famílies. Tots els miners que treballen aquí a vegades presenten dificultats per respirar i estan exposats a malalties pulmonars a causa del dióxid de sofre. 

En aquest link podem mirar un video molt interesant on es veu aquest volcà.

 https://youtu.be/VbumP9rDuv4
  

domingo, 20 de noviembre de 2016

Els greixos Trans

Greixos Trans: què són i per què són dolents per a la salud

Hola navegadors! 
Resultado de imagen de grasas trans
Aprofito que a l'assignatura estem tocant el tema de l'obesitat i la dieta per parlar-vos d'un tema molt interesant: els greixos trans. Vaig descobrir aquets greixos mirant un documental estadunidenc que parlava del funcionament de la industria alimentària de EE.UU i els processos que ens oculten als consumidors "Food Inc".

Segur que molts sabeu que són els greixos saturats, però sabeu que són els els greixos trans? Doncs els greixos trans són els resultats d'afegir hidrogen a l'oli vegetal. Es produeix de forma artificial i amb productes quimics per aconseguir que l'oli deixi de ser líquid i es solidifiqui. La diferència amb els greixos saturats és que els saturats són un altre tipus de greixos naturals i els trans són artificials.  

La indúsrtia de l'alimentació els utilitza perquè porten una textura més sòlida i agradable als aliments, els fan més sabrosos i es conserven més temps.

Els greixos trans són encara més perjudicials per la salud que els saturats. Provoquen una disminució del nivell del colesterol bo i augmenten els colesterol dolent. Aquests augmenten el risc de patir malalties cardíaques, diabetis, obesitat i totes les malalties que hi estan associades. Beatrice Golomb, autora d'un estudi sobre aquests greixos va dir una frase en que ens deixa molt clar lo perjudicials que són aquestos greixos: "Els greixos trans allarguen la vida dels aliment... i escurcen la de les persones",

Els metges demanen que els prohibeixin ja que estan convençuts que disminuirien els infarts i les malalties cardiovasculars. Pero tots sabem que en aquest món va primer el negoci que no pas la salud de la humanitat.  

Aquests greixos els trobem a : galetes i pastisseria industrial, crispetes per microones, menjar ràpid (nuggets, patates fregides, hamburguesses), pizzes congelades, menjar preparat conjelat (canalon, croquetes), salses i sopes preparades, glacejats preparats, patates de bossa i altres aperitius salats, gelats industrials, margarines... Segur que la gran majoria formen part de la vostra alimentació. Alguns estudis apunten que el 37% de productes d'un supermercat contenent greixos trans, encara que en la majoria en petites quantitats, 

De moment només  els Estats Units els han prohibit de forma gairebé completa, ja que és un dels països amb més obesitat. I a Europa només a Àustria, Suïssa, Hongria, Noruega, Dinamarca i Islàndia només han limitat l'us d'aquests. 

Tot hi que ara si mirem les etiquetes de qualsevol aliment trobarem la informació nutricional, els greixos trans no hi són, per tant són invisibles.

Uns consells per als consumidors són que si  comprem margarines, cal que els greixos siguin monosaturats o poliinsaturats (greixos bons). Els productes lactis és millor que siguin desnatats o semidesnatats. Cal limitar el consum de menjar congelat, així com el menjar ràpid, les galetes i els pastissos. Si mengem fora de casa, evitem els fregits, ja que no sabem amb quin oli s'han cuinat.

Ara que ja sabem que són els greixos trans, tampoc fa falta no consumir cap greix, sino estar més atent en els greixos que porten els nostres aliments i d'aquesta forma consumir els greixos bons ( peix blau, l'oli d'oliva, la fruita seca, els alvocats…) i limitar els greixos dolents. Ja que personalment crec que seria molt difícil prohibir aquets greixos a tot el món o per lo menys al nostre païs, perque en aquesta societat el que importa es buscar la forma més barata de produir en masa encara que sigui perjudicial per la salud, i com que les grans industries tenen tan poder és gairebé impossible. 

Per aixo us proposo que intenteu dur una dieta equilibrada, variant tots els aliments, verdura, fruita, llegums, cereals, peix, carn i que eviteu el més possible els aliments industrials amb gran quantitat de sucres i greixos, i si teniu la oportunitat de menjar  aliments ecologics aprofite-ho!

Font d'informació :http://www.ara.cat/societat/greixos-trans-industria-alimentacio-informacio-nutricional_0_1378662388.html

miércoles, 26 de octubre de 2016

Virus de la malària

Hola a tots!
Ja que us vaig penjar un document tractan la malària, aquí us deixo un video molt interesant que s'explica molt bé en anglés com pasa el virus del mosquit infectat a la persona.
Aquest es el link per accedir-hi:
https://www.youtube.com/watch?v=QGxn6MEmlnY

Resultado de imagen de mosquito malaria

Continueu navegant!!

La malària

Hola a tots! Aquí us explico una part del treball que hem fet a Cimocon sobre la malaltia de la Malària. Exposo les possibles causes, els símptomes, diagnòstic i el percentatge de curació al món. 

Comencem a navegar per el mar de ciència!

La malària o paludisme és una malaltia causada per un paràsit que es transmet als humans amb la picada de mosquits anofeles infectats. Després de la infecció, els paràsits viatgen a través de la sang fins al fetge, on maduren i es reprodueixen.
És una malaltia febril aguda. Els símptomes apareixen als 7 dies o més (generalment entre els 10 i els 15 dies) de la picada del mosquit infectat.

A vegades pot resultar difícil reconèixer els primers símptomes com a simptomes de la malària ja que son molt semblants a els d'una grip, febre, mal de cap, calfreds i vòmits. Si no es tracta en les primeres 24 hores pot agreujar-se. Els nens amb malaltia greu solen manifestar un o més dels següents símptomes: anèmia greu, sofriment respiratori relacionat amb l'acidosi metabòlica o paludisme cerebral.

Al voltant de 3 200 milions de persones (la meitat de la població mundial) estan exposades al paludisme. El 2015 va haver-hi uns 214 milions de casos de la malaltia, que, segons les estimacions, van costar la vida a 438 000 persones. Tot hi que s'ha reduït un 60% de mortalitat des de l'any 2000. Àfrica és el continent on es roben més casos de malària i 91% de les morts són per aquesta causa.

Per diagnosticar la malària s'ha de fer un examen microscòpic de la sang, la saliva o l'orina. Als països on no es poden pagar les proves de laboratori de diagnòstic sovint utilitzen un episodi de febre per a començar amb el tractament de la malària


Fent aquest treball, he descobert de que es tracta la malària. Ja que havia sentit el nom de la malaltia i sabia que era una malaltia febril que es transmet per un mosquit, però no en sabia gran cosa. Amb aquest treball he vist que es una malaltia amb símptomes que avegades es podrien confondre per una grip, que hi ha cura però que en els llocs subdesenvolupats com l'Àfrica es molt difícil de curar i la majoria de gent que la té, mor per aquesta malaltia. Quan anem a un d'aquets països ens hem de posar la vacuna preventiva. 


Em presento!

Hola a tot! Em dic Sílvia Colom i tinc 16 anys. Soc una alumna de 1r de batxillerat. Faig aquest blog per aportar  material a la asignatura de Ciencies del mon contemporani. Espero que us agradi i que us sembli interesant. Anem a navegar per la ciència!!